Районний методичний кабінет 
сектору освіти Борзнянської РДА

Меню сайту
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 406
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Листопад » 8 » 9 листопада - День української писемності та мови
18:22
9 листопада - День української писемності та мови

      Шановні колеги! Прийміть найщиріші вітання з Днем української писемності та мови!

       Щороку 9 листопада на честь Преподобного Нестора Літописця відзначають День української писемності та мови (відповідно до Указу Президента України від 6 листопада 1997 року). Саме автора «Повісті минулих літ», послідовника Кирила та Мефодія, вважають «батьком української словесності». Саме з нього, на думку вчених, і починається писемна українська мова. Історія української писемності й зараз є предметом наукових розвідок.

     Тисячоліттями земля предків плекала мову – найбільший скарб народу, передавала з покоління в покоління, формуючи народну душу. Український письменник Олесь Гончар зазначав: «Мова – це всi глибиннi пласти духовного життя народу, його iсторична пам’ять, найцiннiше надбання вiкiв». Але якщо занепадає мова, то зникає нація (про це свідчить досвід людства). І навпаки – якщо мова стає необхідністю й уживається насамперед національною елітою, тоді сильною і високорозвиненою стає нація і держава.

     Символічно, що саме 9 листопада стартує ХХ Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика (за підтримки Міністерства освіти і науки України, Ліги українських меценатів), який не лише перевіряє знання учасників, а й популяризує державну мову, виховує повагу до живого українського слова.

     На Чернігівщині ІІ етап Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів розпочинається 10 листопада саме із проведення олімпіади з української мови й літератури.

     Побажаймо всім учасникам заходів, присвячених Дню української писемності та мови, усім, хто «думає про майбутнє українською», успіхів і процвітання!

    Гарною традицією на честь Дня української писемності та мови стало проведення «Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності» із метою пропагування грамотності, підтримки та розвитку державної мови як духовного потенціалу нації, виховання високої мовної культури. Так, і цьогоріч 8 листопада всі охочі долучились до написання XІХ Всеукраїнського радіодиктанту,

   «Спіймали хвилі» Українського радіо й педагогічні працівники, школярі та батьки закладів освіти району, долучившись до флешмобу й написавши ХІХ Всеукраїнський радіодиктант «Від бересту – до «цифри».

    Охочі надіслали свої роботи на електронну скриньку «UA: Українське радіо». Усі учасники заходу змогли здійснити роботу над помилками, уважно прослухавши в прямому ефірі коментарі автора тексту диктанту Олександра Авраменка, доцента Київського університету імені Бориса Грінченка.

    Єднання навколо української мови відбулося!

  

   

 

 

Переглядів: 219 | Додав: MetodBorz | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites

  • Copyright MyCorp © 2024