Районний методичний кабінет 
сектору освіти Борзнянської РДА

Меню сайту
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 406
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2020 » Червень » 17 » Увага! Посилено відповідальність за забруднення повітря і спалювання сухої трави та листя
07:11
Увага! Посилено відповідальність за забруднення повітря і спалювання сухої трави та листя

У зв’язку із спекотною погодою та значним підвищенням рівня пожежної небезпеки, Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА закликає всіх жителів і гостей області дотримуватися правил пожежної безпеки, не розпалювати багаття в екосистемах, не палити суху рослинність, листя, гілля, сміття, не робити шкоди своєму здоров’ю та навколишньому природному середовищу.

Крім того, нагадуємо про посилення відповідальності за забруднення повітря і спалювання сухої трави та листя.

У квітні Верховною Радою України ухвалено законопроєкт, яким суттєво підвищені штрафи за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків. Відповідні зміни внесені до Кримінального кодексу України (ККУ) та Кодексу України про адміністративні порушення (КУпАП).

Так, у 18 разів зросли штрафи за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на сільгоспземлях вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом. За такі порушення передбачено штраф від п’яти тисяч чотирьохсот до дев'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (91800-153000 гривень), або обмеження волі на строк від двох до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк. Якщо такі дії спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, порушників позбавлятимуть волі на строк від п’яти до десяти років (стаття 245 ККУ).

Підвищено відповідальність за забруднення або іншу зміну природних властивостей атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров'я людей або для довкілля речовинами, відходами або іншими матеріалами промислового чи іншого виробництва внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи для довкілля. За вказані порушення передбачено штраф від однієї тисячі восьмисот до трьох тисяч шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (30600-61200 гривень), або обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк або без такого (стаття 241 Кримінального кодексу України).

Згідно зі статтею 77 КУпАП, недотримання вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян – від дев’яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1530-4590 гривень), на посадових осіб – від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (4590-15300 гривень).

За знищення або пошкодження лісу через необережне поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, каратимуть штрафами: громадян – від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (4590-15300 гривень), посадових осіб – від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів (10710-30600 гривень).

За випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання встановленого законодавством порядку передбачено штраф: на громадян – від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів (3060-6120 гривень) на посадових осіб – від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів (15300-21420 гривень). Ще більші штрафи за такі порушення, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду (стаття 77-1 КУпАП).

Департамент екології та природних ресурсів
Чернігівської облдержадміністрац
ії

Переглядів: 179 | Додав: MetodBorz | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites

  • Copyright MyCorp © 2024